1234

قبل بعدي

ازدواج به سبک اسلامي

ازدواج به سبک اسلامي

ديروز اول ذي الحجه سالروز ازدواج حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) و روز ازدواج بود . ازدواجي که نمونه اي تام و تمام از سبک يک ازدواج اسلامي است که سعادت هر انساني را تضمين مي کند . در اين مقطع زماني و در حالي که رسم پسنديده ازدواج اسلامي زير خروار‌ها سنت و عرف غير عقلايي گم شده است و اين امر مقدس در پيش روي نسل جوان به يک غول تمام‌‌عيار تبديل گشته است شايد نگاهي به نوع ازدواج و مراسم حضرت علي (ع) و فاطمه زهرا‌‌(س) که الگوي حقيقي بشريت هستند زنگارها را از چشم‌هاي ما بزدايد و نگرشي تازه را به مقوله ازدواج نسل جوان در پي آورد.

 

در تاريخ در خصوص نحوه خواستگاري حضرت علي‌(ع) از حضرت فاطمه زهرا (س) جزئيات متعددي نوشته شده است. پيامبر به تمامي کساني که با معيارهاي غلط و رسوم جاهليت به خواستگاري فاطمه مي آمدند، جواب رد داد. تا اينکه نوبت به شخصيتي ممتاز که سالهاي عمرش را در خدمت رسول خدا گذرانده و خود تربيت شده دامن پر فضيلت نبوت بود يعني حضرت علي (ع) رسيد.ايشان از مال و ثروت دنيا بهره اي نداشت . اما سراسر وجودش مملو از ايمان به خدا و رفتارش مزين به ارزشهاي الهي بود. حضرت علي (ع) هنگامي که به قصد خواستگاري فاطمه نزد پيامبر رفت، در حالي‌که سراسر وجودش را حجب و متانتي خاص فرا گرفته بود چنين گفت:" اي رسول خدا ، تو مرا در کودکي از پدرم ابوطالب و مادرم فاطمه بنت اسد گرفتي و در سايه تربيت خود پروردي و در اين پرورش از پدر و مادر بر من مهربانتر بودي و مرا از سرگرداني رهانيدي / تو در دنيا و آخرت تنها اندوخته من هستي ، اکنون که خداوند مرا به واسطه تو نيرومند ساخته است مي‌خواهم براي خود ساماني ترتيب دهم و همسري برگزينم. من براي خواستگاري فاطمه آمده ام."ام سلمه مي‌گويد:" هنگامي که حضرت علي(ع) پيشنهاد خود را مطرح ساخت، چهره رسول خدا از شادماني روشن گشت، سپس بر چهره علي تبسمي زد و فرمود:
"‌صبر کن تا از دخترم اجازه بگيرم"

پيامبر گرامي اسلام(ص) پس از کسب اجازه از حضرت فاطمه(ص) نزد علي آمد و موافقت خود را با اين ازدواج اعلام فرمود.بدين ترتيب زندگي مشترک حضرت فاطمه‌(س) و حضرت علي(ع) با عنايت الهي به سادگي و به‌دور از تشريفات آغاز گرديد.اين بانوي گرامي با دريايي از فضايل اخلاقي و روحي وارد مرحله جديدي از زندگي گرديد و تقدير الهي بر اين امر واقع شد که او در مقام مادر فرزنداني را تربيت کند که هر يک از مجريان شايسته احکام الهي کردند.

اما نوع برگزاري مراسم هاي ازدواج اين دو اسوه عالم امکان نيز سراسر از سادگي و خداترسي است .در مراسمي ساده و دور از هر گونه هياهو و با نيکوترين کلام، خطبه عقد اين دو مظهر نور جاري شد و فاطمه عليهاالسلام به همسري علي عليه السلام در آمد. سپس پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم خطاب به مردم فرمودند: «شما را گواه مي گيرم که من بر طبق سنّت پايدار اسلام فاطمه را همسر او
مي‌گردانم. اميدوارم خداوند در بين آنها مهر و محبّت قرار داده، پراکندگي شان را سامان دهد و اين وصلت را برايشان فرخنده گرداند و از لطف خويش به آنان فرزندان پاک و پاکيزه مرحمت فرمايد و نسلشان را سبب رحمت و برکت و گنج علم و حکمت و موجب امنيّت ملّت اسلام قرار بدهد. از خداوند براي خود و دخترم و دامادم و شما آمرزش مي طلبم». سپس علي عليه السلام نيز خطبه اي ايراد کرد و دوباره پيامبر آنان را دعا کرد و همه آمين گفتند. پيامبراکرم صلي الله عليه و آله وسلم که از پيوند مبارک فاطمه عليهاالسلام و علي عليه السلام موجي از شادي در دلش جاري بود به نزد دختر دل بندش آمد و او را با اين جملات تبريک گفت: «دخترم، تو را به عقد مردي در آورده ام که بهترين مردان عالميان است و تمام امتيازات خوب را داراست. دخترم او اولين کسي است که به من ايمان آورده و با من نماز خوانده در شب هجرتِ من جان بر کف نهاده، در بستر من خوابيد و خداوند بر فداکاري او بر من و بر فرشتگان مباهات نمود. او عليّ مرتضي است)».

حضرت علي عليه السلام درباره جهيزيه حضرت زهرا عليهاالسلام چنين مي فرمايد: «روزي پيامبر بزرگوار صلي الله عليه و آله وسلم به من فرمود: زره خود را به بازار برده، بفروش تا با پول آن وسايل عروسي و جهيزيه اي براي فاطمه تهيّه کنيم. من نيز به دستور پيامبر چنين کرده، بهاي آن را به پيامبر تقديم کردم . پيامبر مقداري از پول را به ابوبکر و سلمان فارسي و بلال داد و فرمود: مقداري اسباب و لوازم يک زندگي ساده رابراي فاطمه تهيّه کنند و مقداري از آن پول را نيز به همسرش امّ سلمه داد که عطر و چيزهاي زينتي براي فاطمه خريداري کند. بدين گونه جهيزيه اي ساده تهيه شد که چيزي جز شانزده يا نوزده قلم جنس نبود که فقط شانزده عدد آن اسباب و وسيله مختصري يک زندگي کوچک بود. وقتي چشمان مبارک رسول خدا صلي الله عليه و آله وسلم به آن جهاز مختصر افتاد، سرش را به جانب آسمان بلند کرد و فرمود: ظروف و زندگي را بر کساني که بيشتر خداوند و وسايلشان گلي و سفالين است مبارک گردان».

در مراسم عروسي حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه زهرا ( س) نيز عدّه بسياري به مهماني عروسي دعوت شدند و طعام نيکويي فراهم شد که گوشت و نان آن را پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم داد و به دستور پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم روغن و خرما را
علي‌عليه السلام فراهم آورد. پيامبر آستين خود را بالا زد و در پخت غذا همکاري کرد. در آن جشن با شکوه وتاريخي عباس و حمزه، عموهاي پيامبر و علي، و عقيل، برادر امير المؤمنين عليه السلام ، از مهمانان پذيرايي مي کردند و رسول خدا صلي الله عليه و آله وسلم با دستان مبارک و پر برکت خود، غذا را از ديگ بيرون مي آورد. مهماني عروسي حضرت علي عليه السلام و فاطمه عليهاالسلام هم مثل مراسم عقد با سادگي و صفا و آرامش انجام گرفت.اما شايد در همه اين اتفاقات داستان بخشيدن لباس عروس از سوي فاطمه زهرا ( س) به يک مسکين
نشان‌دهنده اهميت و جايگاه تقوا و ايمان به خدا در مراسم ازدواج باشد.در شب ازدواج حضرت فاطمه(س) شور و شوق خاصي در شهر مدينه برپا بود. قلب پيامبر به خاطر اين پيوند مقدس مملو ا ز شادي وشعف بود . زنان بسياري گرد آمده بودند تا حضرت زهرا را در اين مراسم مشايعت کرده و به خانه علي(ع) ببرند. در ميان اين شلوغي و ازدحام ناگاه زن فقيري نزد حضرت فاطمه رفت و درخواست کمک نمود. همه با تعجب فاطمه را مي نگريستند که چگونه در چنين زمان حساس و به ياد ماندني از زندگي‌اش، هر آنچه در پيرامونش مي گذرد را رها کرده و به ياري بنده اي از بندگان خدا مي شتابد حضرت با قلبي مملو از رحمت و رافت و با نگاهي مهربان به آن زن گفت :"بگو چه مي خواهي تا من تو را ياري کنم ."زن بامشاهده چهره مهربان حضرت زهرا و در حالي‌که بغض گلويش را مي فشرد چنين گفت:
" اي دختر رسول خدا، نمي خواستم که در چنين شب بزرگي از زندگي ات خاطر تو را آزرده کنم ، ولي چه کنم که ناتواني به گونه اي مرا در سختي قرار داده که چاره اي جز اين نديدم که به نزد تو بيايم. اکنون نيازمند به پوشاکي هستم که خود را با آن بپوشانم."حضرت زهرا پس از شنيدن سخنان زن به او گفت :" قدري صبر کن تا من برگردم.پس از لحضاتي حضرت فاطمه با لباسي که براي مراسم عروسي اش تهيه شده بود، به سوي زن آمد. حضرت با دستان مهربان خود لباس عروسي اش را به زن بخشيد و او را به خدا سپرد. اطرافيان در حالي‌که با تعجب بسيار به دختر پيامبر مي نگريستند علت اين امر را از او جويا شدند و حضرت در جواب آنان به آيه اي از آيات قرآن استناد کردو فرمود:" لن تنالوا البرحتي تنفقوا مما تحبون""هرگز به مقام نيکو کاران نخواهيد رسيد مگراز آنچه دوست مي داريد در راه خدا انفاق کنيد."

پيامبر پس از اين اتفاق فرمود:" جبرئيل بر من نازل شد و فرمود:" خداوند به تو و فاطمه سلام مي رساند و مي فرمايد هرچه فاطمه بخواهد به او مي دهيم."من با فاطمه (س) ، اين موضوع را مطرح کردم و او در جواب من گفت:" هيچ چيز جز توفيق خدمت در راه حق نمي خواهم و از خداوند طلب مي کنم که رحمتش هميشه باقي باشد."

هرچند نمي توان گفت هر فردي لياقت دستيابي به جايگاه امامان را دارد اما نبايد از واقعيت ها و رسم و رسوم هاي اصيل دين در خصوص ازدواج نيز غفلت کرد و با گرفتار شدن در زينت هاي و ابتلائات دنيوي مراسم ازدواج را که يک سنت الهي و پسنديده است به محملي براي گناه و اسراف و ... تبديل کرد . الگوي ازدواج حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه که سروران عالم ناسوت و ملکوت هستند به خوبي در پيش روي چشمان ما قرار دارد و نشان مي دهد که بزرگي و عظمت در نوع مراسم و تشريفات خلاصه نمي شود بلکه اين ايمان به خداوند و عمل به وظيفه و تکليف است که انسان را به جايگاه خليفه اللهي مي رساند. اميد است تا همه جوانان و خانواده ها با در پيش روي خود قرار دادن الگوي اين دو بزرگوار در امر ازدواج تسهيل کنند و اين سنت خاصه پيامبر را همان‌گونه که مورد نظر خداوند تبارک و تعالي است به جاي آورند.

 

منبع : خانه مهر

اضافه کردن نظر

موسسه یکتا خانه مهر
محلی برای انتخاب همسر طبق موازین شرع و عرف
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
این موسسه با دار بودن مجوز رسمی و همچنین  کادری متشکل از کارشناسان و مشاوران روحانی و روانشناس در محیطی سالم و بدور از مشکلات دفاتر همسر یابی بدون مجوز و غیر مجاز ،  در کمال رازداری محلی امن و بدون استرس را برای شما فراهم آورده است  ...

تصاویر

تماس با ما

  • ثبت نام فقط به صورت غیر حضوری


تلفن : 32617946 - 09393720408


ساعت مراجعه صبحها ۹/۳۰ الی ۱۳

 

ایمیل : info@yektakhanemehr.ir

  کانال ما در تلگرام : https://t.me/ezdevaj_mehr